groep 5 op reis door Nederland

Van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie hebben we in groep 5 gewerkt over ons eigen land. Het was een leuke en boeiende reis! Hieronder een aantal verslagjes van leerlingen.

Beste ouders,

Wij hebben over Nederland gewerkt en we hebben veel geleerd en we hebben ook veel leuke dingen gemaakt. Zoals u kon zien op de thema avond we kennen nu als het goed is alle 12 Provincies uit ons hoofd en we hebben ook een bic-5 van nederland en die bestaat uit wild zwijn zeehond ree bever edelhert het was een leuk thema

Lisa Berghuis
Ik heb geleerd dat ik alle provincies uit mijn hoofd kan en ook alle hoofdsteden zoals: Lelystad en Haarlem. En ik heb geleerd dat alle waddeneilanden tvtas worden genoemd. En nu weet ok ook dat andere landen denken dat wij op klompen lopen. Maar ik vind Nederland het fijnst. Ik vind het jammer dat dit thema afgelopen is. Maar ik heb wel heel erg veel geleerd van dit thema.

Marith de Vries

Sinterklaas

Wat hebben we vrijdag 4 december een leuke dag gehad in groep 5! Voor de eerste keer hebben we lootjes getrokken, zelf kado’s gekocht (of onze mama’s naar de winkel gestuurd), gedichten geschreven en surprises gemaakt.

En het resultaat mocht er wezen! Wat een prachtige surprises zijn er in elkaar geknutseld! Alleen die waren al mooi om te bekijken! Daar hebben we dan ook even de tijd voor genomen. De spanning was voelbaar…

Vervolgens zijn we ze maar gauw gaan ontmantelen. Dat was soms een hele klus! Zo kreeg Lisanne een pop die een levensgrote dubbelganger was van haarzelf. Bleek ze die tot op de ingewanden open te moeten knippen om haar kadootjes te pakken te krijgen! Het was een complete operatie! Knap bedacht, Steffanie! Uhm, ik bedoel… Sinterklaas.

We hebben de gedichten voorgelezen, de kado’s uitgepakt, en vooral genoten. En na die tijd natuurlijk flink opgeruimd, want ons lokaal leek wel een zwijnestal, met alle confetti en gehakseld stro over de vloer.

Struin lekker door de fotogalerij, en geniet nog even na!

Sportdag groep 5/6

Vandaag was de sportdag voor groep 5 en 6.
Na een flinke regenbui, net voor de sportdag begon, hadden we bijna de hele dag mooi weer!

De dag begon met een goede warming-up. Daarna waren er 4 rondes. Elke ronde konden de kinderen kiezen welke sport ze wilden doen.
Ze konden kiezen uit: Tennis, Turnen, Korfbal, Judo, Tafeltennis, Hockey, Voetbal, Bootcamp en Atletiek.

Om 12 uur werd er ter afsluiting een megatikspel gespeeld, waarbij de leerkrachten en begeleiders alle kinderen moesten tikken.
De cooling-down bestond uit een flinke hagelbui en een ijsje.

 

Sinterklaas in groep 5

De kinderen van groep 5 hebben dit jaar voor het eerst surprises voor elkaar gemaakt. Nou, dat was niet te merken!
Wat is er mooi geknutseld en wat zijn er mooie gedichten geschreven. We hebben een gezellige dag gehad met elkaar.
Hieronder een kort overzicht van de surprises in groep 5:

 

Anenometers maken in groep 5

Wist u dat..

… wind gemeten wordt in windkrachten?
… meneer Beaufort dit bedacht heeft?
… de snelheid van wind gemeten kan worden?
… dit met een windmeter of anenometer wordt gedaan?
… groep 5 een anenometer gemaakt heeft?
… er op de dag van testen bijna geen wind stond?
… we wel veel plezier hebben gehad?

Hier ziet u de foto’s!

DSCN1940DSCN1944DSCN1945DSCN1946DSCN1948

 

Spreekbeurten

22 oktober 2014: Stijn

29 oktober 2014: Susan

5 november 2014: Gerlon

12 november 2014: Tanja

19 november 2014: Hendrik

26 november 2014: Teun

3 december 2014: Lydia Tamar

10 december 2014: Patrick

17 december 2014: Joëlle

7 januari 2015: Ingmar

14 januari 2015: Lucas de Goede

21 januari 2015: Hannah

28 januari 2015: Janick

4 februari 2015: Sem

11 februari 2015: Lukas Verschoor

18 februari 2015: Sasha

4 maart 2015: Ruben

11 maart 2015: Rowin

18 maart 2015 Rens

25 maart 2015: Lucas v/d Velde

1 april 2015: Annemarijn

8 april 2015: Luuk

‘Ik presenteer u..’ (gr 5)

In groep 5 zijn we ook begonnen met het thema Feest. We kwamen erachter dat er in Nederland een heleboel feesten worden gevierd. We hadden daar best wel wat vragen over. Deze vragen hebben we verzameld en hangen bij ons in de klas:

'ik presenteer u..' (18) (Small)

We hopen tijdens het thema antwoord te vinden op deze vragen.
Om te beginnen hangt er bij ons in de klas een lange slinger waar we per maand bijzondere gebeurtenissen of feesten kunnen hangen.
De geboorte van Sil Sikkema (de zoon van juf Sikkema) heeft daar inmiddels al een plekje gekregen. Tijdens het thema zullen er vast meer gebeurtenissen komen te hangen!

'ik presenteer u..' (19) (Small)

Aan het eind van het thema zullen de kinderen zelf een presentatie geven over alles wat ze geleerd hebben rond een feestdag of bijzondere gebeurtenis. Daarom wordt er druk geoefend in het geven van presentaties. Zo ook tijdens expressie. De kinderen kregen de opdracht een gebeurtenis te verzinnen en die aan ons te presenteren als een echt nieuwsitem zoals bij het Journaal of Studio Sport.

Er werd druk gewerkt aan de presentaties:

'ik presenteer u..' (1) (Small) 'ik presenteer u..' (2) (Small) 'ik presenteer u..' (3) (Small)

En hier ziet u het eindresultaat!

'ik presenteer u..' (4) (Small) 'ik presenteer u..' (5) (Small) 'ik presenteer u..' (6) (Small) 'ik presenteer u..' (7) (Small) 'ik presenteer u..' (8) (Small) 'ik presenteer u..' (9) (Small) 'ik presenteer u..' (10) (Small) 'ik presenteer u..' (11) (Small) 'ik presenteer u..' (12) (Small) 'ik presenteer u..' (13) (Small) 'ik presenteer u..' (14) (Small) 'ik presenteer u..' (15) (Small) 'ik presenteer u..' (16) (Small) 'ik presenteer u..' (17) (Small)

Ziet er goed uit hè!

 

Thema: vrede geef je door

In groep vijf zijn we druk bezig met het thema vrede geef je door.

We hebben het over de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor hebben we een tijdbalk gemaakt. Daarnaast is er een vragenwand gemaakt. We proberen met elkaar of in groepjes antwoorden te vinden  op onze vragen. Meester en juf vertellen verhalen over de oorlog: Begin van de oorlog, Bombardement op Rotterdam, Jodenvervolging en Verzet tegen de Duitsers.

We mogen ook verhalen en gedichten schrijven over de oorlog.

We zijn ook bij de synagoge  en het oorlogsmonument van Winsum   geweest.

Over de synagoge hebben we een leestekst gehad.DSCN1779 (Small) DSCN1772 (Small) DSCN1773 (Small) DSCN1776 (Small) DSCN1777 (Small)

Stillezen in groep 5

Op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag heeft groep vijf stillezen.De kinderen mogen zelf de stilleesboeken uitzoeken.De kinderen noteren  op een overzichtsblad op welke datum ze een nieuw boek hebben  uitgezocht. Wanneer ze een boek hebben uitgelezen  wordt een beoordelingsblad ingevuld.DSCN1761 (Small) DSCN1762 (Small) DSCN1763 (Small)