Nieuws uit groep 3: Alles heeft een kleur!

Kleuren, kleuren, allemaal kleuren…

Het begin van een lied wat we veel gezongen hebben de afgelopen weken.
Sowieso zingen we graag! Genieten hoor, 18 kinderen die echt mooi kunnen zingen samen.  Na de herfstvakantie zijn we gestart met het nieuwe thema. En nu is het al weer afgerond. Nodig tijd voor een terugblik. “Nieuws uit groep 3: Alles heeft een kleur!” verder lezen

ijs- en ijskoud!

Brrr…. als je in groep 3 komt krijg je het al koud als je rond kijkt.
Ons lokaal is veranderd in de Noordpool en de Zuidpool en alles wat met ons nieuwe thema te maken heeft.

En wat was het begin bijzonder!
De maandag na de kerstvakantie hadden we de startactiviteit.
Al voelend, horend en kijkend ontdekten we dat we gingen werken over de winter.

DSCN3188DSCN3190

Ons thema heeft de mooie naam ijs- en ijskoud! gekregen.
En dat werd het: de volgende dag was het buiten een grote glijbaan geworden. 3 dagen konden we voelen hoe glad het was en ook genieten van dit mooie weer!DSCN3194IMG_0347

Daarna zaten we helemaal in het thema en ook nu blijft het wel enorm actueel met de sneeuw en vorst buiten.

We ontdekken van alles over de Noord- en Zuidpool. Waar wonen mensen? Welke dieren leven er? Hoe koud is het er?
We lezen teksten, schrijven en typen woorden, bedenken wat we nodig zijn om zelf te leven in onze iglo, we bouwen de Noordpool of Zuidpool na met blokjes en moeten dan zelf ook goed denken welke dieren we gebruiken en of we mensen op de Pool laten leven.

DSCN3198IMG_0297

Er is zo veel te vertellen over dit thema, maar we verklappen ook nog niet alles, dan is er over 2 of 3 weken weer van alles over ons te lezen.

IMG_0295IMG_0345

Waar is het feestje? In groep 6 is het feestje!

Dit jaar zijn we in groep 6 begonnen met het thema ‘Waar is het feestje? Hier is het feestje!’

De eerste twee weken zijn we hier nog niet zoveel mee bezig geweest, want toen moesten we elkaar eerst leren kennen.
Dit hebben we gedaan met verschillende spelletjes en opdrachten. Zoals binnen- en buitenkring, de zoo, dooie pier, en nog veel meer. Vraag de kinderen maar!
Alle kinderen hebben zich voorgesteld in de klas. Ze vertelden over hun gezin, hobby en waar ze goed in zijn. De klasgenoten letten op of ze duidelijk spraken, of ze stevig stonden en of ze de klas in keken. Als ze iets zagen wat goed ging, gaven ze hier complimenten over. Tips mocht deze keer nog niet, want hoe dat moet leren we later dit jaar.

DSC00264 DSC00271

Al snel kwam de klas op het idee om een klassenfeest te houden. En niet zo maar een feest, maar 5 feesten op 1 feestdag! De kinderen hebben dit helemaal zelf voorbereid. Bij elk feest was er een stukje informatie, een spel, dans of quiz en iets te eten of drinken.

Het klassenfeest was op dinsdag 7 oktober.
We begonnen met het vieren van Valentijnsdag.

Anne en Nienke gaven ons uitleg over deze feestdag. Waarom vieren we deze dag? Hoe wordt Valentijnsdag meestal gevierd? Ze hadden een mooie poster gemaakt voor op het digibord. Ze sloten hun stukje  af met een leuke quiz.

DSC00522   DSC00622

Eefje en Elianne hadden een enquête gehouden in de klas. Zij moesten namelijk voor eten en drinken zorgen. Hiervoor mochten ze 4 euro besteden.  Iedereen kon kiezen welk eten of drinken ze het lekkerst vonden.  Eefje en Elianne kwamen uiteindelijk met rode ranja en hartensnoepjes.

DSC00545

Goos en Eduard hadden een leuke quiz bedacht bij Valentijnsdag. Helaas waren ze die een dag van tevoren kwijtgeraakt, maar ze zorgden nog snel voor een bijpassende woordzoeker. Ze wisten nog wel wat vragen uit hun quiz. Hoe lang is meester al getrouwd? Sinds wanneer wordt Valentijnsdag gevierd?

DSC00628

Toen Valentijnsdag was afgesloten met een quiz, gingen we snel door met het volgende feest: Bevrijdingsdag.

Robin en Thijs hielden een praatje over Bevrijdingsdag. Ze vertelden vooral over de geschiedenis van Bevrijdingsdag. Ze legden ook wat moeilijke woorden uit, zoals capituleren en territorium. Ook Robin en Thijs sloten af met een soort quiz.

DSC00634    DSC00635

Toen waren Saskia, Gisala en Eline aan de beurt. Zij hadden de opdracht gekregen om iets met dans of muziek te doen. Ze zochten een liedje uit en hebben daar een eigen dansje bij bedacht. Dit hebben ze de hele klas aangeleerd en daarna is er flink gedanst en gezongen!

DSC00658

Na dat gezellige feest, was het tijd voor een feest dat wij normaal niet vieren: De Ramadan. We hebben hier een week lang over gewerkt en Hugo en Iwan hadden zelf nog extra informatie gezocht. Ze konden ons mooi vertellen waarom mensen aan de Ramadan meedoen en wat het Suikerfeest is. Ze hadden een leuk filmpje uitgezocht waarin verschillende mensen vertelden waarom ze de Ramadan vieren.

DSC00662

Tijdens de Ramadan eet of drink je niet om na te denken over het geloof. David en Wilbert zochten leuke vragen uit die met het geloof te maken hebben. Deze vragen hadden ze uitgekozen uit het Nationaal Bijbelquiz spel. Hoe werd Jacob ook wel genoemd? Op welke dag maakte God de sterren? Wie betaalde een rib voor zijn vrouw?

DSC00544   DSC00665

Toen was het pauze, maar omdat we bezig waren met de Ramadan, aten en dronken we niets. Sommige kinderen vonden het wel lastig om al een kwartier langer niets te eten en te drinken. Gelukkig was het na de pauze tijd voor het Suikerfeest.

Daan en Wouter hadden ook goed gezocht op ah.nl en hadden een enquête gemaakt voor de klas. Ze kwamen erachter dat het eten en drinken allemaal wel duur is om te kopen! De klas wilde graag appelflappen en hier zorgden de jongens voor. Heerlijk!

DSC00536    DSC00671

En wat is een feestdag nou zonder Sinterklaas?

Niels en Philip gaven ons eerst uitleg over Sinterklaas. Na 10 minuten wisten we waar Sinterklaas vandaan komt, waarom we Sinterklaas vieren en waarom je je schoen zet.
Om onze kennis te testen, stelden Niels en Philip ons nog wat vragen.

DSC00506

Tamara en Noëlle hadden een leuk spel bedacht bij het Sinterklaasfeest. Alle kinderen kregen een kaartje op hun rug, met een woord dat met Sinterklaas te maken heeft. Ze moesten raden welk woord er op hun rug stond door vragen te stellen aan elkaar. Ben ik iets om te eten? Ben ik een persoon? Ze hadden hier zelfs een mooi speldoosje bij gemaakt en echte spelregels.

DSC00509 DSC00674
Toen sloten we het Sinterklaasfeest af met iets lekkers. Dit werd geregeld door Ben en Wessel. Ook zij moesten voor 4 euro de hele klas iets te eten of drinken geven. We hebben genoten van warme chocolademelk en pepernoten.

DSC00678

Ook oud en nieuw mocht niet ontbreken op zo’n feestdag.

Bernt en Jonathan gaven ons goede informatie over dit feest. Zoals elk groepje begonnen ook deze jongens met een mindmap. Hierdoor kwamen ze op verschillende vragen. Waarom steken we eigenlijk vuurwerk af? Waarom geef je elkaar de beste wensen? Hier gaven ze antwoord op in hun presentatie.

DSC00682

Na de grote pauze vervolgden Hanneke, Julia en Tineke dit feest met een spel.
Als voorbereiding hadden ze een interview gehouden met de opa van Julia. Ze hebben hem eerst vragen gesteld over oud en nieuw. Daarna hadden ze een leuke quiz bedacht met 6 vragen. De klas werd in twee groepen verdeeld en toen begon het spel. Waarom doen mensen een nieuwjaarsduik? Waarom heet het feest oud en nieuw? Wat eten de meeste mensen bij oud en nieuw?

DSC00683 DSC00699

Geen oliebollen, want dat was te moeilijk en te veel werk. Maar een heerlijk hapje werd het wel. Eline Naomi en Anna zorgden voor gesneden fruit dat in warme chocola gedipt mocht worden. Dat was smullen!

DSC00538    DSC00711

Aan het einde van de dag keken we Pinguïns van Madagascar. Deze filmpjes gingen ook over feest. Tussen de filmpjes door konden de kinderen nog puzzels maken in een werkboekje.

Een erg geslaagde dag!

Dit was nog niet alles wat we tijdens het thema hebben gedaan. Halverwege het thema hadden de kinderen een discussie over de nieuwe Sinterklaasliedjes. N.a.v. deze discussie hebben we een echt debat gehouden in de klas. Met een aanvoerder, een time-keeper en een officiële jury van vier kinderen. De klas werd verdeeld in twee groepen. 13 kinderen moesten voor de nieuwe Sinterklaasliedjes zijn en nog 13 kinderen moesten tegen de nieuwe Sinterklaasliedjes zijn. In de groepjes werd gezorgd voor goede argumenten en een leuke slogan om de argumenten beter over te brengen bij de jury.

DSC00550   DSC00558

De jury lette goed op of er duidelijk werd gesproken, of het team goed samenwerkte, of ze op de tegenstanders ingingen en vooral op de argumenten die werden genoemd. De jury beoordeelde niet of er nieuwe Sinterklaasliedjes moesten komen, maar lette er alleen op hoe er werd gedebatteerd. Het was een goed debat dat uiteindelijk werd gewonnen door de voorstanders onder aanleiding van Goos.

DSC00552 DSC00547

Dit debat riep natuurlijk wel vragen op: Hoe gaan we het op school vieren? Komen er zwarte of gekleurde pieten? We kwamen hier niet helemaal uit. Het leek de kinderen goed om de Sinterklaascommissie uit de nodigen om te vragen of zij al ideeën hebben voor het feest.
Als voorbereiding voor dit gesprek hebben we vragen op papier geschreven en hebben Ben en Wessel heel officieel de Sinterklaascommissie uitgenodigd. Op vrijdagmiddag was de afspraak al en kwam de helft van de Sinterklaascommissie op bezoek: juf Hoekzema.
Wij hadden niet alleen vragen voor juf, maar juf had ook vragen voor ons. Willen jullie onderzoeken wat de kinderen van deze school vinden: Moeten er gekleurde pieten komen, en moeten er nieuwe Sinterklaasliedjes worden aangeleerd?

DSC00560

Daarom schreven we tijdens de schrijfles een enquête. We hielden rekening met de woordkeuze: groep 4 moet de enquête namelijk ook invullen. En wat voor vragen stel je? Meerkeuzevragen, ja-nee vragen, open vragen, of volgorde vragen? Iedereen schreef een eigen enquête en die hebben Eline Naomi en Tineke mooi samengevat in één.
Deze hebben we aan groep 4-8 uitgedeeld. We gaan de uitslagen nog in een staafdiagram verwerken en dan naar de Sinterklaascommissie sturen.

Daarnaast hebben we nog meer leuke dingen gedaan. Bekijk onze foto’s maar!