Het land van…

Afgelopen thema zijn we in groep 6 dicht bij huis gebleven: in Nederland.
Mensen zijn soms wat negatief als het om Nederland gaat, maar waar kunnen we allemaal trots op zijn?

Eerst maakten we een klein uitstapje naar het buitenland. Hoe zouden zij over ons land denken? Bij onderstaande foto’s maakten we een paspoort en spreekwolkje met daarin een vooroordeel over Nederland.

Daarna hebben we Nederland ontdekt in verschillende lessen.
Kleurig Nederland: Hoe ziet Nederland er op verschillende kaarten uit? We deden ook een Google Streetview bingo. Wie heeft als eerste de koe, de molen of de boerderij?
Op safari: We hebben de twaalf provincies verkend aan de hand van de Big Five van Nederland. Als je alle dieren van de Big Five in één dag wilt zien moet je naar Gelderland en naar de kust.
Waterwijs: We hebben een waterkaart gemaakt en gekeken hoe je kunt werken met een windroos en windrichtingen als NW en OZO.
Pretland: Ook hebben we onderzocht welke plaatsen in Nederland aantrekkelijk zijn voor toeristen en we hebben een eigen pretlandkaart gemaakt. Zo hebben we ook geleerd wat het verschil is tussen recreatie en toerisme.
Eropuit: Als laatste hebben we een prachtige kalender gemaakt! Twaalf maanden = Twaalf provincies. Voor elke dag van de maand hebben we gezocht naar leuke activiteiten in de provincie.

Ruben heeft af en toe een uitstapje gemaakt naar het buitenland en heeft over andere landen veel geleerd. En Lucas v.d. Velde en Joëlle maakten collages over Nederlandse schilders.

Kunst-p1 Kunst-p4

 

 

 

 

 

 

We zongen samen als klas ook nog het lied 17 miljoen mensen! Dat is voor een deel door ons geschreven, en voor de rest goed gestolen van het programma Lekker Nederlands.

Om het thema helemaal mooi af te sluiten zijn we eropuit gegaan! Eerst gingen we naar activiteitencentrum de Bosschuur waar we een prachtige rondleiding kregen. Ook hebben we daar heerlijk gegeten!
Vervolgens gingen we naar kaasboerderij Kleikracht om te zien, horen en proeven hoe ze van gras lekkere kaas maken.

Nederland is een land waar we trots op kunnen zijn!

Sportieve afsluiting van ‘Scoor een boek!’

Vandaag was, na een paar maanden lezen, de sportieve afsluiting van Scoor een boek!
We gingen lopend naar de sportvelden van Viboa. (Dat was al eigenlijk een sportieve afsluiting!)

DSC03810

We hebben op de voetbalvelden leuke spelletjes gedaan! Er was bijvoorbeeld een stormbaan, skippyworst en een grote opblaaspop! Op die laatste moest je schieten. Je kreeg 1 punt als je hem door zijn benen schoot, 3 punten als je zijn stropdas raakte en 5 punten als je de bal door het gat achter de stropdas schoot.
Daarnaast waren er nog veel andere leuke spelletjes!
DSC03871 DSC03860
DSC03844 DSC03846DSC03827

Aan het einde kregen we een ijsje en werd de score bekendgemaakt.

Wij hebben in groep 6 110 boeken gelezen!
Door alle 307 scholen zijn er in de laatste maanden 4961 boeken gelezen!

Scoor een boek score     DSC03876

Scoor een boek!

DSC03484 DSC03488

Deze week hebben we de aftrap gehad van Scoor een boek! Dit project wordt door de Groningse bibliotheken in samenwerking met FC Groningen georganiseerd. Dit jaar moedigt Etiënne Reijnen ons aan. Hij was bij de aftrap als lezende voetballer te zien in dit filmpje:

De komende weken gaan we als team (klas) proberen boeken te scoren (lezen). Na elke score vullen we een logboekje in en geven we elkaar een boekentip. Meester en juf zijn coach en de mevrouw van de bibliotheek is onze verzorger. Die komt in de rust (in maart) terug om te kijken hoe het gaat. Dan krijgen we ook weer een videobericht van Etiënne.

Scoor een boek-p2   Scoor een boek-p3

Na 10 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om te gaan scoren op het sportveld. Dan sluiten we dit project dus lekker actief af. Daar wordt ook bekendgemaakt hoeveel boeken de scholen gezamenlijk hebben gelezen.

Scoor een boek-p1

Vanaf dit jaar is het ook mogelijk om thuis boeken te scoren met het gezin. De kinderen hebben een flyer meegekregen met informatie. Het zou leuk zijn als jullie thuis een Scoor een Boek!-poster maken en hierop bijhouden hoeveel boeken er in het gezin worden (voor)gelezen. De mooiste posters maken kans op een prijs, bijv. een leespakket voor het gezin of kaarten voor een thuiswedstrijd van FC Groningen.

Wij zijn hard aan de wedstrijd begonnen en hebben deze week al 15 boeken gescoord!

DSC03496

Het is deelcember!

We begonnen dit thema in groep 6 met een leuk spel.
In dit spel leerden ze omgaan met geld. Ze leerden kijken naar inkomsten en uitgaven. Ook vulden ze een kasboek in om overzicht te houden.

Klik hier om over het spel te lezen.

DSC02992

Al die vaardigheden hadden de kinderen nodig bij de volgende opdracht.
Ze kregen 1 euro per kind. Per groepje van 3 of 4 kinderen hadden ze dus een startbedrag van 3 of 4 euro.
Ze hebben in dat groepje plannen gemaakt meer geld te verdienen voor hun goede doel.

Kerstkaarten maken, taarten bakken, flessen ophalen, cupcakes maken, heitje voor een karweitje, brownies bakken, etc. etc.
De kinderen hebben zich 5 weken lang ingezet om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. En dat was niet makkelijk. Want om ze te leren hoe de harde wereld van geld werkt, moesten ze voor alles betalen. Ze moesten hun startgeld bijvoorbeeld gebruiken voor ingrediënten en papier. Als ze dan hun taart of kerstkaarten hadden verkocht hadden ze meer geld om vervolgens weer een actie van te doen.
In hun kasboek hielden ze overzicht van hun inkomsten en uitgaven.

In de laatste week hebben de kinderen hun goede doel gepresenteerd.
Ze mochten na de presentaties ook geld aan het goede doel van een ander groepje geven.
Aan het einde van onderstaand filmpje kun je zien hoeveel geld er naar de goede doelen is gegaan. Heel goed gedaan!

Bedankjes:

image